Εύοσμος City

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Τα «κλειδιά» για τη σωστή επιλογή σχολείου

Πολλοί είναι οι γονείς που βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης του σχολείου στο οποίο θα φοιτήσει φέτος το παιδί τους. Ένα δίλημμα που αρκετοί αντιμετωπίζουν είναι αν θα επιλέξουν δημόσιο ή ιδιωτικό. Και άλλοι σκέφτονται την αλλαγή σχολείου προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται καλύτερα στα κριτήρια που έχουν θέσει για την εκπαίδευση του παιδιού τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό οι γονείς να υπολογίσουν ορισμένους παράγοντες, ώστε να κάνουν τη σωστή επιλογή.

 

Αρχική επίσκεψη

Πρώτα, επισκεφθείτε τα σχολεία που σας ενδιαφέρουν και που φαίνεται να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που έχετε. Παρατηρήστε το περιβάλλον και συζητήστε με το αρμόδιο προσωπικό. Καλό θα ήταν να πάρετε μαζί σας και το παιδί. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι αυτό θα περνά τη μισή μέρα του στους χώρους αυτούς, οπότε η άποψή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Είναι σημαντικό να ζητηθεί και η γνώμη του.

 

Λεπτομερής ενημέρωση

Μην διστάζετε να κάνετε όλες τις ερωτήσεις στους υπεύθυνους, όταν επισκεφθείτε το σχολείο: από τον αριθμό των μαθητών στην τάξη, το καθημερινό γεύμα των μαθητών, μέχρι τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα που διαθέτει το σχολείο για τα μαθήματα ή για τις δραστηριότητες των παιδιών.

 

Το εκπαιδευτικό προσωπικό

Αυτό που κάνει ένα σχολείο να ξεχωρίζει είναι το εκπαιδευτικό και διευθυντικό προσωπικό του. Θα πρέπει ήδη από τις πρώτες επαφές μαζί τους να μπορούμε να διακρίνουμε τη διάθεση συνεργασίας. Αναζητούμε ανθρώπους με χαμόγελο, υπομονή και καλή διάθεση καλοσύνη, που φαίνεται πως μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον για το παιδί. Θα πρέπει, λοιπόν, η γνωριμία να σας αφήσει με ένα αίσθημα ασφάλειας ότι το παιδί σας θα έχει τη φροντίδα που χρειάζεται. Μην ξεχνάτε, εξάλλου, πως το παιδί θα είναι μαζί τους κάθε μέρα και αυτοί οι άνθρωποι θα αποτελέσουν πρότυπα για την εξέλιξή του. Παράλληλα, είναι σημαντικό να χτίσετε και εσείς μια όμορφη σχέση με το εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού θα συζητάτε συχνά για την πρόοδο και τις ανάγκες του παιδιού. 

 

Υποδομές & Δραστηριότητες

Βασικό κριτήριο είναι, επίσης, οι παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές του σχολείου. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων, από ξένες γλώσσες και θέατρο μέχρι σπορ και μουσική. Δείτε εάν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες αίθουσες σχετικών χρήσεων, όπως βιβλιοθήκη, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.α.

 

Ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη

Σημαντικός παράγοντας θεωρείται ο περιορισμένος αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα. Μπορείτε να ρωτήσετε πώς κατανέμονται οι μαθητές. Συνήθως στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ο αριθμός είναι χαμηλότερος από τα δημόσια.

 

Οι επιτυχίες

Ένα από τα κριτήρια επιλογής σχολείου, κυρίως του ιδιωτικού, θα πρέπει να είναι τα ποσοστά και ο αριθμός των επιτυχόντων του στις εξετάσεις. Αυτά άλλωστε δείχνουν ότι το σύστημα και η μεθοδολογία που ακολουθεί το σχολείο φέρνουν αποτελέσματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν μιλάμε για την είσοδο των παιδιών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

Υγιεινή & Ασφάλεια

Δώστε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής, που θα πρέπει να κυμαίνονται σε αξιοπρεπές επίπεδο. Οι μεγάλες και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις είναι ελκυστικές, το βασικότερο όμως είναι η καθαριότητα των χώρων. Επιπλέον, αν επιλέξουμε το παιδί μας να σιτίζεται στο σχολείο, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε τους χώρους εστίασης. Το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια των παιδιών, καθώς είναι καλό να υπάρχει ικανοποιητική περιφρούρηση κατά την είσοδο και την έξοδο κάποιου επισκέπτη στο σχολείο.

 

Η περιοχή

Μία από τις προϋποθέσεις που καλό είναι να υπολογίσετε, είναι και η απόσταση του σχολείου από την περιοχή στην οποία διαμένετε. Κι αυτό γιατί είναι μεγάλη ταλαιπωρία για το παιδί να ξυπνά πολύ νωρίτερα προκειμένου να φτάσει εγκαίρως στο σχολείο, εάν αυτό είναι αρκετά μακριά από το σπίτι του.

 

Ειδική εκπαιδευτική υποστήριξη

Αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιες ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες, θα πρέπει να φροντίσουμε το σχολικό πλαίσιο που θα επιλέξουμε να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές με τον κατάλληλο τρόπο, με στόχο την αποτελεσματική βοήθεια και την αποφυγή τυχόν στιγματισμού.

 

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ:

- Το ωράριό του είναι διευρυμένο, κάτι που εξυπηρετεί πολύ τους εργαζόμενους γονείς. Επιπλέον, η μεταφορά των μαθητών με ιδιωτικό σχολικό, διευκολύνει ακόμη περισσότερο.

- Η επιλογή των καθηγητών πραγματοποιείται έπειτα από ολοκληρωμένο και ενδελεχή έλεγχο, με κριτήρια το επίπεδο των γνώσεών τους, της προσωπικότητας και της ψυχολογικής τους κατάστασης.

- Συνήθως είναι πολύ περιορισμένες οι απεργίες και οι καταλήψεις.

Tips

- Υπολογίστε το κόστος των διδάκτρων και δείτε αν ο οικογενειακός προϋπολογισμός αντέχει τα ετήσια έξοδα.

- Μην απαιτείτε λανθασμένα από το ιδιωτικό σχολείο να χαρίζει βαθμούς στο παιδί σας. Το γεγονός ότι πληρώνετε για την εκπαίδευση του παιδιού δεν σημαίνει ότι το σχολείο δίνει μεγαλύτερους βαθμούς στον έλεγχο. Αυτό χρειάζεται να γίνει κατανοητό και από το παιδί.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΟΛΕΓΙΟ ΔΕΛΑΣΑΛ. 130 ΧΡΟΝΙΑ ΧΤΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ