Εύοσμος City

Διαδίκτυο και εναλλακτική επιμόρφωση

 

Γράφει η Κατερίνα Μούκα

Συντάκτρια της ομάδας Citycampus.gr

Η εποχή της τεχνολογίας φέρνει στο προσκήνιο την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε ό,τι έχει να μας προσφέρει αυτό, διευρύνοντας τους ορίζοντές μας. Και ευτυχώς, έχει να μας προσφέρει πολλά. Παρακάτω μπορείς να πάρεις κάποιες ιδέες για το τι μπορείς να μάθεις μέσω του διαδικτύου και πώς μπορείς να προσεγγίσεις την επιμόρφωση που επιθυμείς.

Ντοκιμαντέρ

Δεν χρειάζεται να έχεις συνδρομητική τηλεόραση για να απολαύσεις κορυφαία ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή και όχι μόνο. Υπάρχουν ιστοσελίδες όπου μπορείς να δεις δωρεάν ντοκιμαντέρ για διάφορα ενδιαφέροντα θέματα.

Κάποιες ιστοσελίδες είναι: DocumentaryTube.com, TOP DOCUMENTARY FILMS

Ξένες γλώσσες

Μπορείς να μάθεις ξένες γλώσσες με διάφορους τρόπους.μαθαίνω στο διαδίκτυο

Online εφαρμογές και ιστοσελίδες

Μέσω των online εφαρμογών μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα συνομιλώντας με ανθρώπους από όλο τον κόσμο (όπως για παράδειγμα το HelloTalk) ή να μάθεις καινούριες λέξεις, καθώς υπάρχουν γνωστά λεξικά σε ψηφιακή μορφή ή μορφή εφαρμογής. Επίσης, στις ιστοσελίδες των BBC και BritishCouncil, μπορείς να βρεις αρκετό υλικό για εξάσκηση των αγγλικών σου.

Κάποιες ιστοσελίδες λεξικών: LONGMAN, Cambridge Dictionary

Εφαρμογές αντίστοιχων λεξικών: Longman Dictionary English, Cambridge Dictionary Fast

Ξένες ταινίες και εφημερίδες

Μπορείς να βρεις αρκετές ταινίες και σειρές online αλλά και να διαβάσεις άρθρα τα οποία θα βρεις στις ιστοσελίδες γνωστών περιοδικών και εφημερίδων. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να μάθεις καινούριες εκφράσεις και να δεις πως αυτές χρησιμοποιούνται σε μία συζήτηση ή σε στο γραπτό λόγο. Εκτός αυτού, μπορείς να αντλήσεις αρκετές πληροφορίες για τον πολιτισμό μιας χώρας και να πάρεις μια ιδέα για το πως ζουν οι άνθρωποι εκεί.

Εκλαϊκευμένη επιστήμη

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που έχουν επιστημονικά άρθρα γραμμένα απλά, τα οποία εξηγούν ενδιαφέροντα πράγματα που σχετίζονται με τις θετικές επιστήμες και όχι μόνο.

Κάποιες ιστοσελίδες είναι: MASSIVE SCIENCE, THE CONVERSATION

Διαδικτυακά μαθήματα και επιμόρφωση

Πολλές ιστοσελίδες προσφέρουν επίσης μαθήματα από κορυφαία Πανεπιστήμια τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων. Έτσι, μπορείς να αποκτήσεις πολύτιμες γνώσεις τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην καθημερινότητα σου ή ακόμα και στο επάγγελμά σου.

Κάποιες ιστοσελίδες είναι: coursera, edX, Future Learn, curious, HIGHBROW

Πληροφορική

Μπορείς να μάθεις να γράφεις κώδικα, να φτιάχνεις ιστοσελίδες, να χρησιμοποιείς το Rstudio για στατιστικές αναλύσεις αλλά και να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου στην επιστήμη δεδομένων (datascience).

Κάποιες ιστοσελίδες είναι: codeacademy, FreeCodeCamp, PLURALSIGHT, DASH, DataCamp.

Επιμόρφωση με δωρεάν e-books

Μπορείς να βρεις αρκετά βιβλία στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή. Μπορείς να επισκεφτείς τις παρακάτω ιστοσελίδες ή να κάνεις και τη δική σου αναζήτηση.

Κάποιες ιστοσελίδες είναι: OPEN LIBRARY, manybooks

Μην ξεχνάς πως η γνώση είναι δύναμη και οποιαδήποτε επιμόρφωση δεν πάει χαμένη. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ανοίξεις τον υπολογιστή σου με σκοπό να περάσεις την ώρα σου στα social media, δοκίμασε για αλλαγή να αντισταθείς και να κάνεις κάτι πιο εποικοδομητικό.