Εύοσμος City

Επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα σε Εύοσμο και Κορδελιό

 

Με δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις, ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων και στις δύο δημοτικές ενότητες του Δήμου αλλά και την πρώτη τιμητική πομπή προς το άγαλμα Παύλου Μελά στην πλατεία Σκρα στο Ελευθέριο Κορδελιό, ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου τίμησε την “Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα”, συμμετέχοντας στον εορτασμό της μνήμης και της θυσίας των Ελλήνων αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονικής Γης.

Οι εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου του Μακεδονικού αγώνα, πραγματοποιήθηκαν παρουσία αντιπροσωπειών μαθητών και μαθητριών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου, τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού ο εορτασμός της Ημέρας Μακεδονικού Αγώνα υπήρξε πανηγυρικός, με τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης να κορυφώνει το τιμητικό άγημα των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Β. Ελλάδος ‘Αλέξανδρος’ και της Μπάντας της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο σχηματίζοντας πομπή κατέληξε στο άγαλμα του Παύλου Μελά στην πλατεία Σκρα. Νωρίτερα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε o φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Ελευθερίου Κορδελιού Θωμάς Σαββαόγλου. Ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα Παύλου Μελά στην πλατεία Σκρα από τον Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανό και εκπροσώπους φορέων, ενώ η απόδοση τιμών ολοκληρώθηκε με το συγκινητικό μουσικό και χορευτικό οδοιπορικό, αφιερωμένο στο έπος του Μακεδονικού Αγώνα, με τη συμμετοχή των Χορωδιών του Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείου Ελλάδος ‘Αλέξανδρος’, του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου και του Σωματείου Μακεδονία Ν. Ευκαρπίας.

Την τιμητική εκδήλωση που πλαισίωσε το φετινό εορτασμό οργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Β. Ελλάδος “Αλέξανδρος”.

Στο μήνυμά του για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός τόνισε: “Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στον Μακεδονικό Αγώνα, γράφοντας μια από τις πιο ένδοξες σελίδες του Έθνους και του τόπου μας, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Ως Έλληνες και ως Μακεδόνες είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες για τους ηρωϊκούς αγωνιστές μας, που πότισαν με το αίμα τους τη Μακεδονική γη για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι και αντλούμε έμπνευση από τον πατριωτισμό, το ήθος και τη θυσία τους, ειδικά στις κρίσιμες εθνικά στιγμές. Έχοντας βαθύ αίσθημα ευθύνης είναι χρέος μας να διατηρήσουμε την ιστορική αλήθεια και να διαφυλάξουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη”.

Τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης Γιώργος Σταυρίδης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Δημοτικής Αστυνομίας και ΚΕΠ Νέστορας Λαφαζανίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού Πέτρος Μεσθανέας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Γιώργος Λαζαρίδης, Διευθυντές Σχολείων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου η επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πλατείας Δημαρχείου Ευόσμου. Τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η Θεολόγος του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου Αργυρή Μπούκα, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Ρούμελη και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ευόσμου.

Παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Νέας Γενιάς Μαρία Γαβαλά, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πρασίνου Όλγα Αθανασιάδου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Χρήστος Δεμερτζής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης & Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ευόσμου Παναγιώτης Φωτιάδης, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Μαρία Γκαγκανιάρη, Μαρία Μάλλιου, Βασίλη Τσιαπανίτη, Διευθυντές Σχολείων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.