Εύοσμος City

Μέτσοβο, Νυμφαίο, Σαμαρίνα

 

Βόλτες στα φημισμένα βλαχοχώρια…

 

Μέτσοβο

Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας. Εδώ, η παράδοση είναι η ίδια η ταυτότητα του χωριού και ο τρόπος ζωής των κατοίκων. Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι). Απέναντι από την εκκλησία της κεντρικής πλατείας, την Αγία Παρασκευή, τρεις βρύσες αποτελούν σημείο συνάντησης για τους ντόπιους με τις παραδοσιακές φορεσιές και τις χαρακτηριστικές γκλίτσες. Επισκεφτείτε επίσης το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο, ενώ τον χειμώνα το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περίπου πίνακες ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Στις δε ταβέρνες του χωριού θα απολαύσετε τα καλύτερα φαγοπότια με σουβλιστά ντόπια κρέατα, κυνήγι, πίτες, τυριά και κόκκινο κρασί.

 

Νυμφαίο

Χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, παρουσιάζεται συχνά ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού. Στο χωριό υπάρχει και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, ενώ το παλιό σχολείο του χωριού, η Νίκειος Σχολή, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου, η οποία δεν λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Σαμαρίνα

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 με 1650 μέτρα και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας. Χτισμένη ανάμεσα σε πυκνά δάση πεύκου και οξιάς, έχει άφθονα κρύα νερά, ασύγκριτα φυσικά κάλλη και υπέροχο κλίμα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα δείτε τον Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου (Μεγάλη Παναγιά). Κτίστηκε το 1819, με χαρακτηριστικό του ένα ψηλό πεύκο που φύτρωσε στο ιερό του ναού το οποίο εξέχει πάνω από τη στέγη, ενώ οι ρίζες του δεν φαίνονται πουθενά. Στην περιοχή αξίζει να περιηγηθείτε και στα υπόλοιπα βλαχοχώρια, όπως το Περιβόλι, η Σμίξη, η Αβδέλλα, η Κρανιά. Ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς με γραφικά εκκλησάκια και πέτρινα γεφύρια, δείγματα του πολιτισμού των βλάχων της περιοχής.