Εύοσμος City

ΦΥΤΑ & ΚΗΠΟΣ: Οι βασικές εργασίες τον χειμώνα

 

Μέσα από αυτό το σπουδαίο περιοδικό, γίνεται μια προσπάθεια να βοηθηθούν όλοι όσοι αγαπούν την γη, αγαπούν τα φυτά, τα δένδρα, το γρασίδι στον κήπο, με τη σχετική φροντίδα τους να έχουν ένα όμορφο αποτέλεσμα για τη δική τους και των αγαπημένων τους προσώπων ικανοποίηση.
Για το σκοπό αυτό προσπαθώ να μεταφέρω την εμπειρία 40 ετών του φυτωρίου Βασιλειάδη Δημήτρη σε όλους όσους θέλουν στο μπαλκόνι ή στον κήπο να ‘’ανθίζουν’’ οι κόποι τους.

Συμβουλές από τον

Δημήτρη Βασιλειάδη

ΦΥΤΩΡΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

www.garden-vasiliadis.gr

 

Κλάδεμα

Μία από τις σημαντικότερες εργασίες του Χειμώνα είναι το κλάδεμα των θάμνων και δένδρων, καλλωπιστικών και  οπωροφόρων. Σε όλα τα φυτά κόβουμε τα σπασμένα ή προσβεβλημένα από διάφορες αρρώστιες κλαδιά, όπως επίσης και όσα έχουν στραβώσει ή δεν έχουν σωστή κατεύθυνση.
- Στα καρποφόρα δένδρα πρέπει να κλαδεύουμε στα σωστά σημεία για να έχουμε το καλύτερο σχήμα και τη μεγαλύτερη ανθοφορία και καρποφορία.
- Τα κωνοφόρα φυτά, εάν εμείς επιθυμούμε να διαμορφώσουμε την κόμη τους, είναι ανθεκτικά σε εντατικά κλαδέματα τόσο ώστε να είναι δυνατό να δημιουργήσουμε φυτοφράχτες ή διάφορα σχήματα. Το κλάδεμα των κωνοφόρων, μπορεί να γίνει όλες τις εποχές.
- Τα αναρριχώμενα φυτά πρέπει να διαμορφώσουν ένα ισχυρό σκελετό που να αποτελείται από πολλά κλαδιά τοποθετημένα σε κανονικές αποστάσεις. Γι’αυτό πρέπει να κορυφολογούνται οι βλαστοί που έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη, γιατί εάν αφεθούν, θα δημιουργηθεί ένα ψηλό και αραιό φυτό. Με το κορυφολόγημα το φυτό ωθείτε σε πλευρική ανάπτυξη των βλαστών, ώστε να σχηματιστεί ένα συμπαγές και σωστά κατανεμημένο σύστημα κλαδιών.
- Τα κλαδέματα καλό είναι να συνοδεύονται από ανάλογη λίπανση με σύνθετο λίπασμα.

 

Ψέκασμα
Αν και ο καιρός κατά τη διάρκεια του Χειμώνα είναι ιδιαίτερα αντίξοος, πάνω στα δένδρα (καλλωπιστικά και οπωροφόρα) διαχειμάζουν πολλά κοκκοειδή, συνήθως κάτω από τη φλούδα των φυτών. Θα πρέπει μέσα στον Ιανουάριο και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να γίνει ένας ψεκασμός με φυτοφάρμακο ελαιώδους υφής για την καταπολέμηση των κοκκοειδών. Φυσικά οι ψεκασμοί να γίνονται σε όσο το δυνατόν πιο ήπιες μέρες και όχι βροχερές.
Στο γκαζόν μπορεί να αναπτυχθούν μυκητολογικές ασθένειες εξαιτίας του υγρού καιρού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο εδάφους. Επίσης πρέπει οποσδήποτε να διασκορπίσουμε ένα εντομοκτόνο εδάφους για τα σκουλήκια που μένουν στο έδαφος το Χειμώνα και καταστρέφουν το ριζικό σύστημα του χλοοτάπητα.

 

Προστασία
Ο παγετός έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα φυτά του κήπου μας, καθώς δημιουργείται όταν η θερμοκρασία πέσει στους 0 βαθμούς Κελσίου, συχνότερα κατά την περίοδο της νύχτας τον Χειμώνα. Ξινόδενδρα (Λεμονιές – Πορτοκαλιές – Μανταρινιές κ.τ.λ.), Ιβίσκος, Γαρδένιες, Βιγώνιες, Βοκαμβίλλιες έχουν ανάγκη τις αντιπαγετικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για την προστασία από τον παγετό. Με τη χρήση του δημιουργείται ένα μικροκλίμα το οποίο διατηρεί την θερμοκρασία του εδάφους υψηλότερη από αυτή του εξωτερικού περιβάλλοντος, βοηθώντας έτσι τα φυτά να αντέξουν τον Χειμώνα.
 

Επίσης, ο Χειμώνας είναι η εποχή της φύτευσης των καρποφόρων δένδρων, της ελιάς και των αμπελιών στα κτήματά μας.
 

Λεπτομέρειες σε όλα τα παραπάνω, με μεγάλη χαρά θα σας δοθούν στα εξειδικευμένα καταστήματα κήπου και στα φυτώρια.


              

www.garden-vasiliadis.gr