Εύοσμος City

ΦΥΤΑ & ΚΗΠΟΣ: Οι φροντίδες του φθινοπώρου

Τι φυτεύουμε το φθινόπωρο και ποιες εργασίες χρειάζονται

 

Συμβουλές από τον

Δημήτρη Βασιλειάδη

ΦΥΤΩΡΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

www.garden-vasiliadis.gr

 

Το φθινόπωρο αποτελεί τη μεταβατική περίοδο για τα φυτά, από τη ζέστη του καλοκαιριού στα κρύα του χειμώνα. Τα πρωτοβρόχια θα δροσίσουν το ξεραμένο από τις ζέστες του καλοκαιριού χώμα, ωστόσο κι εμείς πρέπει να κάνουμε ορισμένες εργασίες για να κρατήσουμε τα φυτά μας "σε φόρμα" και να ενισχύσουμε το αμυντικό τους σύστημα για τον χειμώνα που έρχεται.

Ο ειδικός Δημήτρης Βασιλειάδης, μας δίνει ορισμένες αναγκαίες συμβουλές προκειμένου να απολαμβάνουμε την ομορφιά των φυτών και των λουλουδιών, τόσο τους χειμερινούς μήνες όσο και την επόμενη χρονιά.

 

Πρέπει να φυτευτούν στον κήπο μας έως τέλη Νοεμβρίου οι βολβοί οι οποίοι θα μας δώσουν τα ωραία τους άνθη την άνοιξη. Τουλίπες – Ζουμπούλια – Νάρκισσοι – Ανεμώνες – μυρωδάτες Φρέζιες – Νεραγκούλες – Κρόκοι είναι οι βολβοί της εποχής.

 

Επίσης μπορούν και πρέπει να φυτευτούν στον κήπο μας τα εποχιακά φυτά που αντέχουν το κρύο του χειμώνα και είναι ανθισμένα συνέχεια, όπως ο πανσές – η βιολέτα – το σκυλάκι – η βερβένα – το φλοξάκι – η παγκρέτα.

 

 

Φυτεύουμε τα λαχανικά της εποχής για τον βιολογικό μας κήπο, όπως σαλάτα σγουρή, σαλάτα ίσιο μαρούλι, σαλάτα Iceberg, σαλάτα Γαλλική, σαλάτα Lolo Roso, κρεμμύδι φρέσκο, σκόρδο, σπανάκι, ρεπάνι, γούλι, καρότο, άνηθος, μαϊντανός, σέλινος και πολλά άλλα, τα οποία θα τα βρείτε στα φυτώρια και στα Γεωπονικά καταστήματα, είτε σε έτοιμα φυτά ή σε βολβούς ή σε σπόρους.


Μεγάλη προσοχή κατά τη φύτευση ή την σπορά, ούτως ώστε το αποτέλεσμα να μας δικαιώσει.
 

- Από το τέλος Οκτωβρίου ετοιμάζουμε τους λάκκους που θα φυτέψουμε τα καρποφόρα δένδρα, όπως Κερασιές, Αχλαδιές, Μηλιές, Βερικοκιές, Δαμασκηνιές, Λωτούς, Κυδωνιές, Ροδακινιές, Συκιές, Φουντουκιές, Ροδιές και επιλέγουμε τη θέση για το Χριστουγεννιάτικο Έλατο.

- Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται ο χλοοτάπητας. Επειδή πλέον ο ρυθμός αύξησης είναι βραδύς, κουρεύουμε μόνο αν είναι απαραίτητο και όχι πολύ χαμηλά.

- Καθαρίζουμε τα ζιζάνια και κάνουμε επανασπορά στα σημεία που χρειάζεται. Απαραίτητο είναι το λίπασμα σε σύνθετη μορφή με περισσότερο Φώσφορο και Κάλιο, για να ενισχυθεί το ριζικό σύστημα του φυτού.

- Στα μέσα Νοεμβρίου περίπου και ανάλογα με τις βροχοπτώσεις, φροντίζουμε να γίνει ψεκασμός σε όλα τα καρποφόρα, στις ελιές (μετά την ελαιοσυλλογή), στα καλλωπιστικά δένδρα και θάμνους με χαλκό για προστασία και απολύμανση των παραπάνω σε συνδυασμό με ένα εντομοκτόνο.

- Χωνεμένη κοπριά στις ρίζες των δένδρων και των θάμνων θα τους δώσει τροφή, αλλά θα αλλάξει και τη δομή του εδάφους προς το καλύτερο.

Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω, αυτό σημαίνει ότι αγαπάμε τον κήπο μας και αυτός θα μας το ανταποδώσει με ομορφιά.


               www.garden-vasiliadis.gr