Εύοσμος City

Οι αλλεργίες της άνοιξης και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

 

Μικροί και μεγάλοι υποφέρουν με τον ερχομό της Άνοιξης από τις αλλεργίες. Σύντομα, οι κλιματολογικές συνθήκες θα αλλάξουν και μαζί με την ανθοφορία, θα αρχίσουν και τα προβλήματα. Ποιες είναι όμως οι πιο συνήθεις αλλεργίες που μας ταλαιπωρούν, πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε και πώς να τις αντιμετωπίσουμε;

Συχνές ανοιξιάτικες αλλεργίες
Αλλεργική ρινίτιδα. Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι καταρροή, φτέρνισμα, φαγούρα και μπούκωμα στη μύτη και κατ’ επέκταση πονοκέφαλος. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, είναι πιθανό το μπούκωμα στη μύτη να γίνει μόνιμο (πλήρης ρινική απόφραξη) ή να επιφέρει επιπλοκές, όπως ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα.
Ρινοεπιπεφυκίτιδα. Τα συμπτώματά της συνήθως είναι αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί με προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα, φωτοφοβία και δάκρυα, που δεν σταματούν.
Αλλεργικό άσθμα. Τα συμπτώματά του ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο έντονο είναι. Μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό και «βράσιμο» στο στήθος ή ενίοτε να προκαλεί ένα επεισόδιο δύσπνοιας ή απλώς έναν ανεξήγητο ξερόβηχα. Όταν όμως το αλλεργικό άσθμα είναι σοβαρότερο, δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή και παράλληλα έντονο βήχα.

Τα αίτια για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες
Η κύρια αιτία για την εμφάνισή τους είναι η γύρη των ανθισμένων δέντρων και αγριόχορτων, η οποία την άνοιξη κυκλοφορεί συνεχώς στον αέρα. Υπαίτια μπορεί να είναι επίσης η οικιακή σκόνη που αυξάνεται αυτή την εποχή λόγω της μεγαλύτερης υγρασίας και της ανόδου της θερμοκρασίας.

Πάρτε τα μέτρα σας
Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να κάνετε μια προεποχική θεραπεία, μία έως δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ανθοφορίας και σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει μια προληπτική αγωγή. Παράλληλα:

- Να αερίζετε καθημερινά το σπίτι σας. Την άνοιξη, όμως, ο αερισμός πρέπει να γίνεται το μεσημέρι και όχι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος, διότι η γύρη κυκλοφορεί περισσότερο τις ώρες που αλλάζει η θερμοκρασία.

- Να αποφεύγετε να αερίζετε τα κλινοσκεπάσματά σας.

- Όταν φυσάει, να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά, για να μην μπαίνει η γύρη μέσα στο σπίτι.

- Να κάνετε καλή συντήρηση στα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας. Τα φίλτρα τους πρέπει να είναι ικανά να κατακρατούν και τα πολύ μικρά σωματίδια.

Βρείτε τον ένοχο
Για να ανακαλύψετε τι πυροδοτεί την αλλεργία σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον αλλεργιολόγο, ο οποίος κατ’ αρχάς θα σας πάρει ένα πλήρες ιστορικό και στη συνέχεια θα σας κάνεις συγκεκριμένες εξετάσεις. H αρχική εξέταση γίνεται στο δέρμα, όπου ο γιατρός θα σας τσιμπήσει επιφανειακά, ρίχνοντας 1 σταγόνα από τα διάφορα αλλεργιογόνα, ώστε να εντοπίσει σε ποιο έχετε ευαισθησία. Η αντίδραση που δημιουργείται μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού και, ανάλογα με την ευαισθησία σας, μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη. Aν χρειαστεί, θα σας συστήσει και αιματολογικές εξετάσεις.

Κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην εκδήλωση μιας αλλεργίας. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ένας γονιός είναι αλλεργικός, το παιδί έχει αυξημένες πιθανότητες (περίπου 50%) να παρουσιάσει και εκείνο συμπτώματα.

Τροφές Vs Αλλεργίες

Προτιμήστε μήλο, μπρόκολο, λιπαρά ψάρια όπως σολομό, σκόρδο, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, όλα γνωστά για την αντιφλεγμονώδη και αντισταμινική τους δράση. Επίσης, βοηθά η εισπνοή ευκαλύπτου (έλαιο ή οι ατμοί από τον βρασμό των φύλλων του).