Εύοσμος City

Μεσογειακή διατροφή: Η καλύτερη δίαιτα για το 2023

 

Η καλύτερη δίαιτα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες παραμένει για 6η συνεχόμενη χρονιά η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με την ετήσια λίστα διατροφής του U.S. News & World Report. Σύμφωνα με τη λίστα, η μεσογειακή διατροφή δεν έχει να κάνει με τα τρόφιμα που μπορεί να βρει κανείς στη Μεσόγειο, αλλά κυρίως με την προσέγγιση της διατροφής και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε κουζίνα, σε οποιασδήποτε χώρα.

Ποιες δίαιτες κατατάσσονται στη δεύτερη και τελευταία θέση;

Οι κριτές κατέταξαν μόνο 24 δίαιτες αντί για τις 40 περίπου δίαιτες που αναλύονταν τα προηγούμενα χρόνια. Πέντε δίαιτες από τον αρχικό κατάλογο - η χορτοφαγική, η χορτοφαγική, η σκανδιναβική, η παραδοσιακή ασιατική και η δίαιτα με γλυκαιμικό δείκτη - ενσωματώθηκαν από τους κριτές στη μεσογειακή και άλλες δίαιτες λόγω των βασικών αρχών τους που βασίζονται σε φυτά.

Στη δεύτερη θέση της έρευνας κατατάσσονται η δίαιτα «DASH» που προτιμάται για όσους έχουν υπέρταση καθώς και η δίαιτα «flexitarian», που αφορά όσους προσπαθούν να μην καταναλώνουν κρέας, αλλά κάποιες φορές υποκύπτουν. Οι δίαιτες αυτές υιοθετούν παρόμοιο τρόπο διατροφής με τη μεσογειακή και έχουν ως συστατικό στοιχείο τους την κατανάλωση λιγότερο ή και καθόλου επεξεργασμένων τροφών. Ένα πιάτο βασισμένο στις δίαιτες αυτές είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, φασόλια, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Ειδικότερα, η δίαιτα DASH εστιάζει στην ελάχιστη κατανάλωση αλατιού με σκοπό την μείωση της πίεσης στο αίμα, ενώ η δίαιτα flexitarian, επιτρέπει την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος ή πουλερικών.

Η δίαιτα που κατέλαβε την τελευταία θέση, αφορά στην κατανάλωση ωμών τροφών, καθώς δεν έχουν καμία διατροφική αξία, ενώ εγείρονται ανησυχίες εάν είναι καν ασφαλείς. Συγκεκριμένα, αυτό το μοντέλο διατροφής είναι αδύνατο να ακολουθηθεί καθώς όσοι το δοκιμάζουν πρέπει να τρώνε μόνο φαγητό το οποίο δεν μπορούν να μαγειρέψουν, να το βάλουν στο φούρνο μικροκυμάτων, να το ψήσουν και γενικώς να μην το υποβάλλουν σε οποιαδήποτε επεξεργασία.

Η δημοφιλής δίαιτα «keto» καθώς και μια παραλλαγή της, κατέλαβε στην 20η θέση ενώ ακολουθούν οι δίαιτες «Atkins», «SlimFast» και «Optavia». Οι εν λόγω δίαιτες επικεντρώνονται στην κατανάλωση υψηλών σε πρωτεΐνες και λιπαρά τροφές και ελάχιστους υδατάνθρακες και κατατάσσονται στις χαμηλότερες θέσεις γιατί είναι πολύ δύσκολο να ακολουθηθούν, καθώς απαγορεύονται ολόκληρες διατροφικές ομάδες.

Ωστόσο, παρά τη χαμηλή βαθμολογία της «keto», οι κριτές έδωσαν στη δίαιτα αυτή την πρώτη θέση για την καλύτερη δίαιτα για σύντομη απώλεια βάρους, είπε η Σούλλερ, προσθέτοντας βέβαια ότι αυτές οι δίαιτες δεν θεωρούνται υγιείς ως τρόπος ζωής. Συμπλήρωσε δε, χαριτολογώντας ότι «αυτές είναι δίαιτες για κάποιον ή κάποια που έχει ένα γάμο ή κάποια άλλη κοινωνική εκδήλωση, στην οποία πρέπει να παραστούν τους επόμενους μήνες. Πρόκειται να χάσεις βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα; Φυσικά. Θα μπορεί να την ακολουθήσει για τα επόμενα δύο χρόνια; Μάλλον όχι».

Ποιες θέσεις κατέλαβαν οι εκάστοτε δίαιτες;

Στην κατηγορία των πιο αποτελεσματικών διατροφών (μακροπρόθεσμα) για απώλεια βάρος αναδείχθηκε η δίαιτα «WW» (Weight Watchers), με τις δίαιτες «DASH» και «TLC» να ακολουθούν. Παράλληλα, η δίαιτα «WW» έλαβε κορυφαία διάκριση για το καλύτερο (εμπορικά) πρόγραμμα, ενώ ακολουθεί η δίαιτα «NOOM» και «Jenny Craig».

Επιπλέον, οι δίαιτες «Flexitarian» και «TLC» αναδείχθηκαν στις πιο εύκολες να ακολουθηθούν ενώ η μεσογειακή και η δίαιτα «DASH» έλαβαν την τρίτη θέση της κατηγορίας αυτής.

Η δίαιτα «DASH» αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς και για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη, ενώ ακολουθούν για μια ακόμη φορά η μεσογειακή διατροφή, οι δίαιτες «flexitarian» και «Ornish».

Σημειώνεται ότι, η δίαιτα «Ornish» δημιουργήθηκε το 1977 από τον γιατρό Dean Ornish, ιδρυτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ινστιτούτο Ερευνών Προληπτικής Ιατρικής» (Preventive Medicine Research Institute) στην Καλιφόρνια. Το δεδομένο μοντέλο διατροφής συνδυάζει τεχνικές διαχείρισης άγχους, άσκηση, κοινωνική στήριξη, διακοπή του καπνίσματος και σύμφωνα με τον Όρνις είναι το μόνο επιστημονικά αποδεδειγμένο διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο βοηθά την αναστροφή καρδιακών νόσων χωρίς να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Οι τρεις κορυφαίες δίαιτες

Μεσογειακή διατροφή: Στα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η υψηλή κατανάλωση λαδιού, οσπρίων, ανεπεξέργαστων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά (τυρί και γιαούρτι), κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.

Δίαιτα DASH: Ενθαρρύνει την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Τα αρχικά προκύπτουν από τις λέξεις «Dietary Approaches to Stop Hypertension» (Διαιτητικές προσεγγίσεις για να σταματήσει η υπέρταση). Σε αυτή τη δίαιτα μειώνονται -ή εξαλείφονται- τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Flexiterian: Προτείνει κυρίως την πρόσληψη φυτικών τροφίμων και επιτρέπει την πρόσληψη κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων με μέτρο.

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη, την άνοια, την απώλεια μνήμης, την κατάθλιψη και τον καρκίνο του μαστού. Η δίαιτα, η οποία είναι περισσότερο ένας τρόπος διατροφής παρά μια περιορισμένη δίαιτα, είναι επίσης γνωστό ότι δυναμώνει τα κόκαλα, κάνει καλό στην καρδιά και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, 

Η δίαιτα χαρακτηρίζεται από απλότητα, επικεντρώνεται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τους σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς ενώ στηρίζεται στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια έως καθόλου, και η ζάχαρη χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται με φειδώ. Ενθαρρύνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι γεμάτα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων και η άσκηση αποτελούν βασικούς ακρογωνιαίους λίθους του μεσογειακού τρόπου διατροφής. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αποτελούν μέρος της δίαιτας περιλαμβάνουν το φαγητό με τους φίλους ή με την οικογένεια, την κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, την προσεκτική κατανάλωση αγαπημένων τροφών, καθώς και την προσεκτική κίνηση και άσκηση.