Εύοσμος City

Το ηλιοβασίλεμα κάνει καλό στην υγεία

 

Τα ηλιοβασιλέματα είναι από τα πιο όμορφα φαινόμενα της ημέρας και κάνουν καλό στην ψυχική υγεία. Δεν πρόκειται μόνο για εμπειρικό φαινόμενο, πλέον το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι το να βλέπουμε το ηλιοβασίλεμα ή να παρακολουθούμε την ανατολή του ήλιου, κάνει καλό στην υγεία, ειδικά όταν κάποιος αισθάνεται πιεσμένος.

 

Η θέα ενός ηλιοβασιλέματος πάντα καταφέρνει να παγώνει λίγο τον χρόνο, προσφέροντας λίγη γαλήνη μέσα στο χάος της καθημερινότητας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από Βρετανούς ερευνητές στο Journal of Environmental Psychology, η θέαση είτε μιας ανατολής είτε ενός ηλιοβασιλέματος προάγει την αύξηση των αισθήσεων που προκαλεί το δέος, λόγω της αύξησης των αντιλήψεων για τη φυσική ομορφιά. Για την ακρίβεια, προκαλούν περισσότερο δέος από τις καταιγίδες, τα ουράνια τόξα, τους καθάριους γαλάζιους ουρανούς ή τους ξάστερους ουράνιους θόλους.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία γραφικών υπολογιστή για να εμφανίσει εικόνες αστικών και φυσικών τοπίων σε περισσότερους από 2.500 συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έρευνας, η πλειοψηφία από την ομάδα συμφώνησε ότι μια εικόνα θεωρούνταν πιο όμορφη κάθε φορά που μια σκηνή περιείχε την ανατολή του ήλιου ή ένα ηλιοβασίλεμα.

Τότε ήταν που η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι αυτές οι εικόνες που περιείχαν ανατολές και ηλιοβασιλέματα ήταν σε θέση να προκαλέσουν αυξημένα συναισθήματα δέους σε αυτούς τους συμμετέχοντες.

Επιπλέον, η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης εικόνες άλλων φαινομένων όπως ουράνια τόξα, ουρανό με φεγγάρι και καταιγίδες για να δει πώς οι αντιλήψεις ήταν διαφορετικές, σε σύγκριση με σκηνές κατά τη διάρκεια της ημέρας με καθαρό μπλε ουρανό.

Όταν ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες, παραδέχτηκαν ότι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για να βλέπουν μερικές από αυτές τις ρυθμίσεις – ειδικά αυτές με πιο μόνιμα γραφικά χαρακτηριστικά όπως ιστορικές κατασκευές ή μεγάλες λίμνες – κατά την ανατολή του ηλίου, σε αντίθεση με τη μέση της ημέρας.

Τελικά, η επίκληση αυτών των αισθήσεων καλής αίσθησης, ώθησε την ερευνητική ομάδα να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βλέπουν περισσότερες ανατολές και ηλιοβασιλέματα, και μάλιστα προτείνουν τέτοιες δραστηριότητες ως μέρος των τρόπων θεραπείας όπου η εμπειρία περισσότερων φυσικών στοιχείων μπορεί να τονώσει την ψυχική υγεία.

«Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με την επιθυμία να τραβήξουμε μια φωτογραφία ενός λαμπερού ηλιοβασιλέματος ή ενός απροσδόκητου ουράνιου τόξου. Ο όρος ‘ηλιοβασίλεμα’ έχει πάνω από 300 εκατομμύρια ετικέτες στο Instagram και οι άνθρωποι μας είπαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για να ζήσουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά φυσικά, μπορούμε να τα ζήσουμε δωρεάν», δήλωσε ο Alex Smalley, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Exeter και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το να σηκωθείτε λίγο νωρίτερα για την ανατολή του ηλίου ή να προγραμματίσετε μια βόλτα για να δείτε το ηλιοβασίλεμα μπορεί να ξεκλειδώσει τα συναισθήματα ομορφιάς και δέους. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική ευεξία».